Hər yeməyin bir "əl ləzzəti" var. Əldəki ləzzət isə insandan insana dəyişir.
Fərqli insanlar eyni inqrediyentlərlə eyni yeməyi bişirsələr belə, hər birinin dadı fərqli olacaq.
Bəs bu “əl ləzzəti”nin haradan gəldiyini heç düşünmüsünüz?
Bu, alimlərin də diqqətini çəkib və araşdırma mövzusuna çevrilib. Belçika və Amerikanın ortaq şəkildə apardığı araşdırmada əldə “dadın” olduğu təsdiqlənib. Araşdırmalara görə, ələ ləzzət verən şey insanın əlindəki bakteriyalardır.
"Lactobacillus" adlı bakteriya növünün dadlı yeməklər bişirməyə səbəb olduğu vurğulanıb. Eyni inqrediyentlərdən istifadə edərək yemək bişirən bəzi insanlarda bu bakteriya olduğu üçün şorba, tort və ana yeməkləri daha dadlı olur.
Həm də bu bakteriya hər kəsdə olmur. Çörək bişirənlərdə daha çox olan bu bakteriya insanların yalnız 2-6 faizində rast gəlinir. Qadınlarda isə kişilərə nisbətən daha çox müşahidə edilir.
Firuzə Alimova
QAZİLER.AZ