Hərəkətsiz həyatla yanaşı sağlam qidalanmamağın xərçəngə təkan verdiyi tibb dünyası tərəfindən qəbul olunur.
Moderator.az bildirir ki, mütəxəssislər, xərçəngə yol açan 9 qidanı elmi olaraq sübut edib.Ət qəlyanaltısı məhsulları
Ət qəlyanaltısı məhsulları olan kolbasa və sosiskanın xərçəngə səbəb olan nitrit və nitrat daşıdığı bildirilir. Məhsulların qorunması üçün əlavə edilən kimyəvi maddələr, tənəffüs yollarında iltihaba yol açaraq ağciyər xərçənginə təkan verir.
Qırmızı ət
800 araşdırmanı tədqiq edən Beynəlxalq Xərçəng Araşdırmaları Agentliyi qırmızı ətin xərçəngə yol açdığını bildirib.
İşlənmiş ağ un
İşlənmiş ağ unun tərkibində yüksək miqdarda” glüsitin “maddəsi olur. Bu maddə qadınlarda döş xərçəngi riskini artıraraq, xərçəng hüceyrələrinin böyüməsinə və çoxalmasına yol açır.
Partlamış qarğıdalı
Kanadada 2008-ci ildə aparılan araşdırmaya görə, partlamış qarğıdalı sonsuzluğa və xərçəngə yaxalanma riskini artırır.
Spirt
Araşdırmaya görə spirtin ağız xərçəngi hallarında müəyyənedici amil olduğu qeyd edilib.
Şəkərli və qazlı işkilər
ABŞ-da aparılan araşdırmaya görə, şəkərli və qazlı içkilər limfa, leykemiya və prostat xərçənginin yaranmasına yol açır.
Kartof çipsilər
Mütəxəssislər, həddindən artıq çipsi yeməyin xərçəngə yol aça biləcəyini deyir.
Pomidor konservası
Pomidor konservasının xərçəng hüceyrələrinin böyüməsinə və çoxalmasına yol açdığı sübut olunub..
Hisə verilmiş yeməklər
Hisə verilmiş yeməklərin tərkibindəki nitrat turşusu həzm olunduqda xərçəngə yol açır.