Gündə iki porsiya yunan qatığı yemək 55 yaşdan yuxarı insanlarda sümük toxumasının yenilənməsini sürətləndirə bilər.
Qaziler.az xəbər verir ki, bu barədə "Nutrients" jurnalında dərc olunan bir araşdırmada qeyd olunub.
Tədqiqatda 55 yaşdan yuxarı 48 nəfər iştirak edib. Bəzi könüllülər müntəzəm olaraq idman edib, digərləri isə oturaq həyat tərzi sürüblər. Bütün iştirakçıların qidalanmasına iki porsiya 175 qramlıq yunan qatığı əlavə etmək tapşırılıb. Səkkiz həftə ərzində könüllülər qan analizləri və bədən tərkibinin qiymətləndirilməsindən keçiblər.
Nəticələr göstərib ki, idman edən və pəhrizlərinə qatıq daxil edənlərdə sümük rezorbsiya marker CTX-I səviyyəsi artıb ki, bu da sümük toxumasının yenilənməsinin artdığını göstərə bilər. Oturaq iştirakçılar xroniki iltihabın əsas markerlərindən biri olan interleykin-6-da kəskin azalma müşahidə ediblər, fiziki cəhətdən aktiv insanlarda isə səviyyələr sabit qalıb.
Müəlliflər vurğulayıblar ki, tədqiqatın nəticələri ehtiyatla şərh olunmalıdır. Yunan qatığının uzunmüddətli faydalarını qiymətləndirmək üçün daha böyük tədqiqatlara ehtiyac var. Lakin tədqiqatçılar artıq faydalı təsirin zülal və kalsiumun birləşməsindən qaynaqlandığından şübhələnirlər.
Kalsium sümüklərin və dişlərin əsas struktur komponentidir və onlara güc verir. Bədəndəki bütün kalsium demək olar ki, sümük toxumasında cəmləşmişdir, çatışmazlığı isə sınıqlar və osteoporoz riskini artırır. Bundan əlavə, kalsium sümük toxumasının daim yenilənməsində iştirak edir. Bu proses onun bütövlüyünü qoruyur.
QAZİLER.AZ



