İsti şorba və içkilərin müntəzəm qəbul edilməsi qida borusu və mədə xərçəngi riskini artırır. Acılı və duzlu qidalar da eyni təsirə malik ola bilər.
Qaziler.az xəbər verir ki, bu xəbərdarlığı onkoloq Maqomed Sulimanov "Zdorovyu Mail" qəzetinə verdiyi açıqlamada edib.
Onun sözlərinə görə, belə bir qidalanma selikli qişanın xroniki travmasına səbəb olur ki, bu da sonradan iltihab və bədxassəli şiş riskini artırır.
"Travmadan sonra selikli qişa toxuması bərpa olunmağa çalışır. Bu, yeni toxumaların aktiv böyüməsini, yəni intensiv hüceyrə bölünməsini əhatə edir. Hüceyrələr m bir anda qeyri-adi şəkildə bölünməyə başlayacaq və bu da şişin inkişafına səbəb olacaq”, - deyə Sulimanov izah edib.
Həkim xəbərdarlıq etdi ki, qida borusu və mədə xərçəngi ən ciddi onkoloji xəstəliklərdən biridir. Profilaktik tədbir olaraq o, şorbaların və ya içkilərin soyumasını gözləməyi və yeməklərdə daha az duz və istiot istifadə etməyi tövsiyə edib.
QAZİLER.AZ



