İmmunoloq Jenna Mkkioçi və dietoloq Kerri Rakston payız fəslində immuniteti gücləndirmək üçün payız menyunuza hansı sərfəli qidaların daxil edilməli olduğunu bildirirlər.
Qaziler.az bildirir ki, onların tövsiyələri Daily Mail-də dərc olunub.
Makkioçi səhərlər daha çox təbii qatıq yeməyi və ya kefir içməyi tövsiyə edir. O deyir ki, tədqiqatlar bu və digər qıcqırdılmış qidaların immun gücləndirici təsirə malik olduğunu, iltihabı yatırmağa kömək etdiyini və orqanizmin infeksiyalara qarşı mübarizə qabiliyyətini dəstəklədiyini göstərib.
Həkim həmçinin C vitamininin müxtəlif mənbələrini rasionunuza daxil etməyi tövsiyə edir: kivi, qırmızı bibər, giləmeyvə, qreypfrut və yarpaqlı göyərti. O qeyd edib ki, p kifayət qədər C vitamini alan insanlar soyuqdəymədən 8 faiz daha tez sağalırlar.
Rukston, öz növbəsində, immuniteti gücləndirmək üçün D vitamini ilə zəngin olan daha çox yağlı balıq yeməyə çağırıb. Buraya təkcə bahalı qızılbalıq deyil, həm də daha sərfəli skumbriya və sardina, həmçinin yumurta və süd məhsulları daxildir.
Bundan əlavə, dietoloqun fikrincə, yağsız ət payız və qış menyusunun vacib hissəsidir. "Yağsız qırmızı ətin zərərli olması əfsanədir. Əslində o, immunitet sistemini dəstəkləməyə kömək edən zülal, B vitaminləri, dəmir və sinklə zəngindir", - Rukston vurğulayıb.
QAZİLER.AZ