"Ətir məhsulları adətən təhlükəsiz inqrediyentlərdən hazırlanır, lakin onların bəziləri sağlamlıq üçün potensial təhlükə yarada bilər".
Qaziler.az xəbər verir ki, bunu kimyaçı Andrey Doroxov “Gazeta.Ru”ya açıqlamasında deyib. Parfümeriyada aroma fiksatorları kimi istifadə edilən dietil ftalat kimi ftalatlar hormonal sistemi poza bilər.
Yüksək keyfiyyətli məhsullarda ftalatların konsentrasiyasına nəzarət edilir və təhlükə yaratmır. Lakin ekspertin fikrincə, saxta məhsullarda istifadə zamanı bu maddənin icazə verilən dozası həddi keçə bilər. Müşk ketonu və müşk ksilen kimi sintetik nitromüşklər toksikliyinə görə ətirlərdə istifadə edilə bilməz.
Ətir kompozisiyalarında allergenlər ola bilər: hidroksitronellal, sinnamik spirt, heksil sinnamal və linalool. Həssas dərisi olan və ya allergiyaya meylli insanlar bu komponentli məhsullardan çəkinməlidirlər.
Mütəxəssis ətirlərin son istifadə müddətinə də diqqət yetirməyə çağırıb. Yanlış saxlandıqda, ətirlər oksidləşə və dərinin qıcıqlanmasına səbəb ola bilər. Doroxovun sözlərinə görə, rəngi və ya qoxusu dəyişmiş ətirlərdən istifadə edilməməlidir.
QAZİLER.AZ