Ərik və şaftalı ilə MÜALİCƏ

Ərik və şaftalı ilə  MÜALİCƏ backend

Yayda ərik və şaftalı dadından həzz alırıq. Ancaq az adam bilir ki, onların terapevtik təsiri var. 

Qaziler.az xarici mətbuata istinadən onların müalicəvi xüsusiyyətlərini təqdim edir.

Təzə ərikdə əhəmiyyətli miqdarda kalium, kalsium, dəmir, maqnezium və A, B1, B2, B3 və C vitaminləri var. 100 q təzə ərikdə cəmi 50 kalori, 100 q quru ərikdə isə 300 kkaldan çox kalori var. Təzə şaftalı kalium, kalsium, dəmir, yod, A, B1, B2 və B3 vitaminlərinin mühüm mənbəyidir. Onlar həmçinin az miqdarda C vitamini təmin edirlər.

Şaftalı həzmi asanlaşdırır
Şaftalı həzmi asanlaşdırır, çünki həzm sisteminin əksər əzələlərinin işini maksimum dərəcədə asanlaşdırır. Ona görə də həzm etməkdə çətinlik çəkən və ya xəstəliyə meyilli yaşlı insanlar onları daha çox istehlak etməlidir. Şaftalı həzm vəzilərinin ifrazını stimullaşdırır. Xüsusilə böyrək daşları, podaqra və revmatizmdən əziyyət çəkən insanlar üçün sidikqovucu təsirinə görə tövsiyə olunur. Şaftalıları təzə və ya bişmiş yeyə bilərsiniz. Kompot şəklində onlar mədə tərəfindən daha yaxşı həzm edilir. Amma şəkər əlavə etməmək daha yaxşı olardı. Kompotun içinə bal qoya bilərsiniz. Daha sağlamdır.

Əriklər anemiya ilə mübarizə aparır
"Ərik xüsusilə ona görə tövsiyə olunur ki, bu meyvələr vitaminlərlə zəngindir və asanlıqla həzm olunur. Onlar həzm sistemi problemi və qan azlığı olan insanlar üçün, həmçinin müalicə zamanı tövsiyə olunur. Meyvələr toxumaların, xüsusən də sinir hüceyrələrinin bərpasına kömək edir. Əsəbləri sakitləşdirir və buna görə də asteniya, depressiya, nevroz və yuxusuzluqdan əziyyət çəkənlər üçün əsl dərmandır.

Ümumiyyətlə, təzə və qurudulmuş meyvələr eyni təsirə malikdir, lakin kaloriliyinə görə, onların arasında böyük fərq var: qurudulmuş meyvələr büzücü və ishal əleyhinə təsirə malik olduğu halda, təzə meyvələr yüngül işlətmə təsirinə malikdir.

QAZİLER.AZ