Duza qoyulmuş xiyar və digər evdə hazırlanmış turşuların həddindən artıq istehlakı ürək-damar sistemində ciddi problemlər yarada bilər.
Qaziler.az-ın məlumatına görə, bu barədə diyetoloq, tibb elmləri doktoru Aleksey Bereznikov “Lenta.ru”ya xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə, belə məhsullar uzun müddət ərzində aterosklerozun inkişafını sürətləndirir və qan damarlarının divarlarını zədələyir.
“Natrium mayeni bədəndə saxlayır, qanın həcmini və qan damarlarına yükü artırır. Bu, birbaşa hipertoniyaya aparan yoldur. Duzlu qidaların uzun müddət sui-istifadəsi aterosklerozun inkişafını sürətləndirir və qan damarlarının divarlarını zədələyir”, - Bereznikov izah edib.
O əlavə edib ki, bədəndəki artıq duz su-duz balansını da poza bilər. Bu, xroniki xəstəliklərdən əziyyət çəkən insanlar üçün xüsusilə təhlükəlidir. Bu, ilk növbədə yaşlılara, hipertoniyası və böyrək xəstəliyi olan şəxslərə aiddir.
QAZİLER.AZ