Soğan bütün dünyada evdar qadınlar tərəfindən sevilən universal ərzaqdır. Yazda onlar xüsusilə çiy halda faydalıdır, lakin bişiriləndə də çox dadlıdır.
Qaziler.az xarici mətbuata istinadən soğanın faydalarını qeyd edir.
Allisin efir yağı soğana kəskin dad və tanınan ətir verir. Onun sayəsində bu ən çox yayılmış tərəvəz təbii antibiotikdir və virus və bakteriyalara qarşı əvəzsiz bir döyüşçüdür. Müxtəlif mənbələr soğanın hətta mədə, ürək və damar xəstəliklərini müalicə etmək və xərçəngin qarşısını almaq üçün istifadə oluna biləcəyini iddia edirlər. Digər tərəvəzlər kimi, soğanda demək olar ki, heç bir yağ yoxdur, lakin onlar vitamin və minerallarla zəngindir, bu da onları xüsusilə qeyri-sabit yaz havalarında qiymətli qida məhsulu edir. Maraqlıdır ki, soğan demək olar ki, bütün faydalı xüsusiyyətlərini təkcə çiy deyil, həm də qızardılmış, qaynadılmış, sote edilmiş və ya bişmiş halda saxlayır.
100 q soğanda:
Enerji - 38 kkal
yağlar - 0,2 q
Zülallar - 1,2 q
Karbohidratlar - 5,6 q
Vitaminlər
C - 10 mq
A - 9,6 mq
B1 - 0,1 mq
Minerallar
kalium - 230 mq
Fosfor - 36 mq
kalsium - 27 mq
maqnezium - 8 mq
natrium - 4,8 mq
QAZİLER.AZ