“Çörək və çörək məmulatları açıq-aşkar yumşaq olmasına baxmayaraq, çoxlu duz ehtiva edir”.
Qaziler.az-ın məlumatına görə, bunu Vidnovskaya Klinik Xəstəxanasının terapevti Zarema Ten “NEWS.ru”ya bildirib.
O qeyd edib ki, pendirlərdə və "fast food"da da həddindən artıq xörək duzu var.
“Çörək və çörək məhsulları, xüsusən də mayasız çörəklər yumşaq görünür, lakin onların tərkibində dad və tekstura baxımından əhəmiyyətli miqdarda duz var. Duz və nitrit tərkibinə görə kolbasa, sosiska, donuz əti və hisə verilmiş ətlərdə liderdir. Pendirlərdə, xüsusən də bərk və emal olunmuş pendirlərdə çoxlu duz var. Duz balıq, ət, paxlalılar və tərəvəz məhsullarının konservləşdirilməsində istifadə olunan konservant və ləzzət artırıcıdır”, - Ten əlavə edib.
Həkim qeyd edib ki, tərkibində çoxlu duz olan məhsulların digər kateqoriyası “fast food” və qəlyanaltılar, yarımfabrikatlar, pizza və souslar (ketçup, mayonez, soya sousu), cipslərdir. Dadı daha cəlbedici etmək və saxlama müddətini artırmaq üçün onlara böyük dozada duz vurulur. Bu siyahıya toyuq bulyonları da daxildir.
QAZİLER.AZ