Ərik dadlı və inanılmaz dərəcədə sağlamdır. Təəccüblü deyil ki, onlar mövsümün zərifliyi hesab olunurlar. Üstəlik, bir ərikdə cəmi 17 kalori var. Təzə ərik porsiyasında 74 kalori var və tərkibində:
- 3 q lif və 2 q protein;
- A vitamininin gündəlik normanın 60%-i;
- C vitamininin gündəlik normanın 26%-i;
- kalsiumun gündəlik normanın 2%-i;
- dəmirin gündəlik normanın 3%-i;
- E vitamininin gündəlik normanın 7%-i;
- kaliumun gündəlik normanınn 11% -i.
Və bunlar ərikdə olan qida maddələrindən yalnız bəziləridir.
Ərik yeməyin digər faydaları.
1. Görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır
Yəqin ki, A vitamininin görmə qabiliyyətinin yaxşılaşması ilə əlaqəli olduğunu bilirsiniz, lakin daha yaxşı görməyə kömək edən digər vacib vitaminlər və minerallar da var. C və E vitaminləri bu kateqoriyaya aiddir və ərik hər ikisi ilə zəngindir. Meyvə gündəlik mis ehtiyacınızın 6%-ni və sink ehtiyacınızın 2%-ni təmin edir. Harvard Health Letter-ə görə, ərik görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırmaq üçün ən yaxşı qidalar arasındadır.
2. İltihabı azaldır
Ərik də daxil olmaqla, iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri olan qidaları pəhrizinizə daxil etmək sağlamlığınızı qoruyur. İltihab artrit və ürək xəstəliyi kimi bir çox xroniki xəstəliklərlə əlaqələndirilir. Ərik iltihabın qarşısını alan katexin adlı qida maddələri ilə zəngindir. Yaşıl çayda olan eyni birləşmələr olan katexinlər əzələlərin sağlamlığını dəstəkləyir, sıx məşqdən sonra əzələlərin daha tez bərpa olunmasına kömək edir.
3. Həzmi yaxşılaşdırır
Ərik zəngin həll olunan və həll olunmayan lif mənbəyidir, qəbizliyin qarşısını alır və insanın qidanı həzm etməsi üçün lazım olan yaxşı bakteriyaları qidalandıraraq bağırsaq florasını yaxşılaşdırmağa kömək edir. Bir ərikdə bir qram lif, meyvənin bir porsiyasında isə üç qram lif var. Üç qram çox səslənməsə də, gündəlik dəyərin 12 faizini təşkil edir.
QAZİLER.AZ