Dietoloq və tibb elmləri namizədi Darya Rusakova yaşlı insanlara sınıq riskini azaltmaq üçün süd məhsulları və yağlı balıqları qida rasionuna daxil etməyi tövsiyə edir.
Qaziler.az bildirir ki, o, “Moskva 24” telekanalına müsahibəsində qeyd edib ki, tərəvəz və qoz-fındıq da yemək lazımdır.
"Prafilaktika üçün kalsium və D vitamini olan məhsullara ehtiyacınız var. Bundan əlavə, K vitamini toxumaların normal işləməsi üçün lazımdır; O, həmçinin osteogenezdə iştirak edir", - həkim izah etdi.
Rusakova qeyd edib ki, qocalıqda sümük toxumasını əmələ gətirən hüceyrələrin fəaliyyəti azalır, kalsium və D vitamini çatışmazlığı yaranır. Kəsmik, qatıq, pendir, küncüt, badam, yağlı balıq (somon, sardina, skumbriya), ispanaq, brokoli və kələm sınıqların qarşısını almaq üçün faydalıdır. Yaşlılar üçün kalsiuma gündəlik tələbat 1300 mq-dır.
Şəkər, spirt və kofeinli içkilər istisna edilməlidir.
QAZİLER.AZ