Çox xoş olmayan qoxusuna baxmayaraq, soğan inanılmaz xüsusiyyətlərə malikdir və sağlamlıq üçün çox faydalıdır.
Bilmək lazımdır ki, soğanın tərkibində efir yağları, üzvi turşular, limon turşusu, fermentlər, C, B1, B2, B6, PP, E vitaminləri, karotin, fitonsidlər, minerallar, kalsium, natrium, xlor, dəmir, fosfor, yod, silium kimi orqanizmimiz üçün vacib elementlər var.
Qaziler.az bildirir ki, fransız araşdırmasına görə, soğan yemək (gündə ən azı yarım çiy soğan) mədə xərçənginin inkişaf riskini 50% azaltmağa kömək edir, həmçinin döş xərçəngi riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Digər üstünlüklər:
Ürək-damar sisteminə faydaları
Soğanların tərkibindəki maddələrin antikoaqulyant rolunu oynadığına və arzuolunmaz qan laxtalarının əmələ gəlməsinə mane olduğuna dair sübutlar var. Bundan əlavə, onlar qan xolesterini və trigliserid səviyyələrini azaldır və qırmızı qan hüceyrələrinin membran funksiyasını yaxşılaşdırır. Yəni soğan yemək infarktın qarşısını alır.
Sümüklər və birləşdirici toxuma üçün faydalar
Tədqiqatlar göstərir ki, soğan sümük sıxlığını artırmağa kömək edir, xüsusilə də menopozdan keçən qadınlar üçün faydalıdır. Bundan əlavə, hər gün soğan yeyən yaşlı qadınların omba sınığı riskinin azaldığına dair sübutlar var.
İltihab əleyhinə xüsusiyyətlər
Soğanın sferik, qalınlaşmış hissəsində tapılan unikal molekul makrofaqların, immunitetdə mühüm rol oynayan ağ qan hüceyrələrinin və iltihab reaksiyalarından qoruyan tetikleyici mexanizmlərin fəaliyyətini maneə törədir.
Soğanda olan antioksidanlar yaxşı bir iltihab əleyhinə vasitədir. O, bədəndə yağ turşularının oksidləşməsinin qarşısını alır.
QAZİLER.AZ