Mütəxəssislər xalq arasında "kif" kimi tanınan göbələk qrupunun insan sağlamlığına zərər verə, hətta xərçəngə səbəb ola biləcəyini bəyan edirlər.
QAZİLER.AZ Publika.az-a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər bir çox qidada meydana gələn "kif" olaraq bilinən göbələk qruplarının verdiyi zərərlərə qarşı xəbərdarlıq ediblər.
Həkimlər bu göbələklərin təbiətdə çox yayıldığını və asanlıqla çoxala bildiyini qeyd edirlər:
“Bunlar üçün uyğun rütubət və temperatur şəraiti təbiətimizdə çox asanlıqla tapılır. Bu göbələklər uyğun bir oksigen mühiti ilə qarşılaşdıqda və çirklənmiş qida ilə təmasda olduqda asanlıqla çoxalırlar. Ümumiyyətlə, bu göbələkləri xüsusilə bəzi qidalarda daha çox görürük.
Bunları ilk növbədə buğda, arpa və qarğıdalı kimi taxıl qrupunda görə bilərik. Fıstıq, püstə, qoz və badam, süd məhsullarında və kakaoda bunu bir daha görə bilərik. Tənəffüs sisteminə təsir etdikdə allergik xəstəliklər, astma kimi xəstəliklər arta bilər. Bu göbələklər tenə mədə-bağırsaq sistemi vasitəsilə daxil olduqda, yemək borusu xərçənginə səbəb ola bilər”.