Naringinin gizli zərəri: niyə onları ehtiyatla yeməliyik?

Naringinin gizli zərəri: niyə onları ehtiyatla yeməliyik? backend

Naringi çoxlarının Yeni il və bayram əhval-ruhiyyəsi ilə əlaqələndirdiyi ən məşhur qış meyvələrindən biridir. Bununla belə, həkimlər xəbərdarlıq edirlər ki, bəzi insanlar üçün naringi yemək ciddi təhlükə yarada bilər.

Naringi kimlər üçün təhlükəlidir?

Allergiya xəstələri. Naringilərin tərkibində səpgilərə, qaşınmalara və hətta anjiyoödem kimi ciddi reaksiyalara səbəb ola bilən güclü allergenlər var.

Mədə xəstəlikləri olan insanlar. Naringilərdə yüksək turşu tərkibi qastrit, xora və ya reflü xəstəliyini ağırlaşdıra bilər.

Diabet xəstələri. Faydalı vitaminlərə baxmayaraq, naringilərdə qanda qlükoza səviyyəsinə mənfi təsir göstərən çoxlu şəkər var.

Böyrək daşları olan insanlar. Naringi tərkibindəki üzvi turşular daşların hərəkətinə və urolitiyazın şiddətlənməsinə səbəb ola bilər.
Dietoloq Antonina Starodubova RİA Novosti-yə müsahibəsində qeyd edib ki, pəhrizdə naringilərin sayı allergik reaksiyalara meylli insanlar və hamilə qadınlar üçün məhdudlaşdırılmalıdır. Bu xüsusi növ sitrus meyvələrinə allergik reaksiyalar olduqda onlardan tamamilə imtina etməlisiniz.

Həkimlər nə deyir?

Mütəxəssislər bu qruplardan olan insanlara yedikləri naringi miqdarını məhdudlaşdırmağı və bədənin reaksiyasını diqqətlə izləməyi tövsiyə edir. Bəzi hallarda naringiləri alma və ya armud kimi daha az aqressiv meyvələrlə əvəz etmək olar.

 

Hər kəs üçün məsləhət:

Risk altında olmasanız belə, naringidən çox istifadə etmək məsləhət deyil. Bədəni turşu və şəkərlə yükləməmək üçün diyetoloqlar gündə 2-3 meyvə ilə məhdudlaşdırmağı məsləhət görürlər.

QAZİLER.AZ

Diaspora