Kartofu bu qidalarla yemək olmaz - Kökəldir

Kartofu bu qidalarla yemək olmaz - Kökəldir backend

Stereotiplərin əksinə olaraq, kartof sağlam tərəvəzdir. Tərkibində lif, zülal və nişasta var, onların istehlakı həzmə faydalı təsir göstərir. Tərkibində olan kalium qan təzyiqini azaltmağa kömək edir. Bundan əlavə, kartof bədəndən toksinləri çıxarmağa kömək edir. O, həm də C vitamininin əla mənbəyidir.

Bununla belə, rasionunuzda kartofla birləşmə zamanı təhlükəli olan qidalar var. Əks halda, kökəlmə riski var. Artıq çəki isə bir çox xəstəliklərin, xüsusən də ürək-damar xəstəliklərinin əsas səbəbidir. Piylənmə qaraciyərin fəaliyyətinə də mənfi təsir göstərir. O, qan damarlarını bağlayan pis xolesterolu (LDL) aktiv şəkildə istehsal etməyə başlayır

Qaziler.az xarici mətbuata istinadən kartofla uyğun olmayan üç birləşməni təqdim edir.

Ət və kartof

Dietoloqlar hesab edirlər ki, ən çox yayılmış birləşmələrdən biri olan bu yemək nahar və ya şam yeməyi üçün ideal seçim deyil. Əsasən, kartofu qızardılmış yağlı ətlə birləşdirmək təhlükəlidir. Məsələn, quzu və ya donuz əti ilə. Həmçinin, kartofu bolluca kərə yağı və ya bitki yağı ilə qızartmaq düzgün deyil. Bu qədər kalori və yağ üçün mədəniz sizə təşəkkür etməyəcək. Üstəlik, bu məhsulların hər biri ayrıca istehlak edilə bilər. 

Çörək ilə

Çörək və kartofun birləşməsi əsl nişasta bombasıdır, onun həzm edilməsi bir saatdan çox vaxt aparacaq. Mürəkkəb karbohidratların bu birləşməsi mütləq bədənə fayda verməyəcək. Mədə-bağırsaq traktının daha çox işləməsi lazım olacaq, bu da öz növbəsində mədədə turşuluğun artmasına və ağrıya səbəb ola bilər. O, həmçinin insulin müqaviməti olan insanlar üçün təhlükəli olan qan şəkərinin kəskin artmasına səbəb ola bilər. Çörəksiz kartofu necə yeyə biləcəyinizi təsəvvür edə bilmirsinizsə, o zaman yeməyinizə liflə zəngin bitki qidaları əlavə etməyi məsləhət görürük: göyərti və yaşıl tərəvəzlər.

Pomidor ilə

Kartofu turşulu qidalarla birləşdirmək tövsiyə edilmir, çünki bu, nişastanın udulmasına böyük mane ola bilər. Buna görə də pomidorla birlikdə qızardılmış və ya bişmiş kartof yemək fikrindən çəkinməlisiniz. Bundan əlavə, böyük miqdarda turşular vitaminlərin və digər faydalı maddələrin  insan orqanizminə sorulmasına mane olur. Ən azı, C vitamini kənarda qalacaq.

QAZİLER.AZ

 

 

Diaspora