Toyuq yumurtasında çoxlu faydalı maddələr var, lakin onları qətiyyən istehlak etməməli olan insanlar var.
Qaziler.az Rusiya mətbuatına istinadən xəbər verir ki, belə mühüm açıqlamanı rusiyalı qastroenteroloq Lyudmila Suxorukova səsləndirib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, yumurta yüksək alergenik məhsul sayılır, çiy yumurta qaynadılmış və ya qızardılmış yumurtadan qat-qat daha çox alerjendir.
"Toyuq zülalına güclü allergiyası olan insanlar üçün (anafilaktik reaksiyalar, Quincke ödemi, ümumi dəri reaksiyaları) onlar qəti şəkildə əks göstərişdir", - Lyudmila Suxorukova deyib.
RİA Novosti ilə söhbətində həkim kəskin pankreatit zamanı yumurtanın istehlak edilməməsi lazım olduğunu vurğulayıb. Bundan əlavə, qaraciyər və öd kisəsi xəstəlikləriniz varsa, ehtiyatla yeyilməlidir, çünki sarısı xoleretik təsir göstərir və öd daşı xəstəliyinin kəskinləşməsinə səbəb ola bilər.
“Yumurta çox yüksək xolesterolu olanlar tərəfindən də istehlak edilməməlidir, bir tərəfdən yumurtada lesitinlə kompensasiya olunan xolesterol var. Yumurtanın sağlam insana heç bir mənfi təsiri yoxdur, çünki lesitin xolesterinin qan damarlarının divarlarına çökməsinin qarşısını alır, lakin xəstə insan yumurtanın sarısını çox diqqətlə istehlak etməlidir”, -həkim deyib.
QAZİLER.AZ