Qastroenteroloq Yekaterina Girenko bildirib ki, hazır qidalarda böyük miqdarda duz ola bilər. Ona görə də belə qidaların tərkibini yoxlamaq və mümkünsə evdə yemək hazırlamaq lazımdır.
Qaziler.az xəbər verir ki, bu barədə həkim “Gazeta.Ru“ya müsahibəsində danışıb.
İnsanın orta statistik qidalanmasında natriumun çoxu qablaşdırılmış və hazır qidalardan gəlir. Paradoks ondan ibarətdir ki, hətta duzsuz ketçup, çörək və səhər yeməyi taxılları da natrium mənbəyi ola bilir. Həkim izah edib ki, iki oxşar məhsul arasında seçim edərkən qablaşdırmada az miqdarda duz işarəsi olanı seçmək daha yaxşıdır.
Həkim qeyd edib ki, hazır qidalardan tamamilə imtina etməmək olar, ancaq miqdarını azaltmaq məsləhətdir.
Bundan başqa, həkim xüsusilə qeyd edib ki, dondurulmamış təzə məhsul yemək az duz deyil, həm də daha çox qida ehtiva edir. Buna görə də, üzərinə qaynar su tökülərək hazırlanan sıyıq yerinə, qaynadılaraq uzun müddət bişirilən sıyığı seçmək daha yaxşıdır. Girenko əlavə edib ki, hazır sousları evdə hazırlanmış souslarla da əvəz etmək mümkündür.
QAZİLER.AZ