Xərçəng və diabet riskini azaldan tərəvəz şirəsi

Xərçəng və diabet riskini azaldan tərəvəz şirəsi backend

Təbii kök suyu sizi bir sıra sağlamlıq problemlərindən qoruya bilər.

Ekspertlər müəyyən ediblər ki, gündəlik qida rasionunuza yerkökü suyu əlavə etmək sağlamlığınızı xeyli yaxşılaşdıra bilər.

QAZÌLER.AZ  Lent.az-a istinadən xəbərinə görə, bu yaxınlarda aparılan bir araşdırma müəyyən edib ki, müntəzəm olaraq kök suyu içmək immunitet sistemini gücləndirə və bədəndəki iltihabı azalda bilər.

Cənubi Danimarka Universitetinin alimləri yerkökü şirəsində olan falkarinol (FaOH) və falkarindiolun (FaDOH) bioaktiv birləşmələrinin iltihabi proseslərə təsirini öyrəniblər.

Tədqiqatda 20-55 yaş arası 14 sağlam könüllü iştirak edib, onlardan qan nümunələri kök suyu içməzdən əvvəl və bir saat sonra götürülüb.

Könüllülər 30 qram dondurulmuş qurudulmuş yerkökü tozunu 500 mililitr su ilə qarışdırıblar.

Tədqiqat nəticəsində məlum olub ki, yerkökü suyu diabet və xərçəng kimi iltihabla əlaqəli xəstəlikləri olan insanlar üçün faydalı ola bilər.

Tədqiqatçılar qeyd ediblər ki, yerkökü şirəsi istehlakı, kök şirəsi qəbul edilməməsi ilə müqayisədə şirə istehlakından bir saat sonra pro- və antiinflamatuar sitokinlərin plazma səviyyəsinə təsir edir.

Yerkökü immunitet sisteminin dəstəklənməsində əsas rol oynayan A vitamininin xəbərçisi olan zəngin beta-karotin mənbəyidir. Yerköküdə olan lif bağırsaq sağlamlığını və ümumi toxunulmazlığı yaxşılaşdıran bir prebiyotik rolunu oynayır.

Yerkökü həmçinin qan şəkərinin səviyyəsini idarə etməyə kömək edə bilər, bu da orqanizmdəki iltihabı azaltmağa kömək edir. Alimlərin fikrincə, faydalı xassələri təkcə kök şirəsindən deyil, təzə kökdən də əldə etmək olar

Diaspora