Soğan niyə faydalıdır?

Soğan niyə faydalıdır? backend

Soğan bütün dünyada evdar qadınlar tərəfindən sevilən universal məhsuldur. Bu qiymətli tərəvəz yazda xüsusilə faydalıdır, lakin bişmişi də dadlıdır.

Allicin efir yağı soğana kəskin dad və tanınan ətir verir. Onun sayəsində bu ən çox yayılmış tərəvəz təbii antibiotikdir və virus və bakteriyalara qarşı əvəzsiz bir döyüşçüdür. Müxtəlif mənbələr iddia edir ki, soğanın köməyi ilə hətta mədə, ürək və damar xəstəliklərini müalicə etmək və xərçəngin qarşısını almaq olar. Digər tərəvəzlər kimi, soğanda demək olar ki, heç bir yağ yoxdur, lakin onların tərkibində kifayət qədər miqdarda vitamin və mineral var ki, bu da onları xüsusilə qeyri-sabit yaz havalarında qiymətli qida məhsulu edir. Maraqlıdır ki, təkcə çiy deyil, həm də qızardılmış, qaynadılmış və ya bişmiş soğan demək olar ki, bütün faydalı xüsusiyyətlərini saxlayır.

100 q soğanda:

Enerji - 38 kkal
Yağ - 0,2 q
Zülallar - 1,2 q
Karbohidratlar - 5,6 q
Vitaminlər
C - 10 mq
A - 9,6 mq
B1 - 0,1 mq
Minerallar
kalium - 230 mq
Fosfor - 36 mq
kalsium - 27 mq
maqnezium - 8 mq
natrium - 4,8 mq

mənbə: ecology.md

QAZİLER.AZ

Diaspora