Sinqapur Milli Universitetinin tədqiqat qrupu xərçəng riski ilə düzgün olmayan qidalanma və diabet kimi xəstəliklər arasında əlaqəni müəyyən edib.
Qaziler.az xəbər verir ki, nəticələr “Cell” jurnalında dərc olunub. Məlum olub ki, xərçəng şişlərinin yaranmasının qarşısını almağın sadə yolu var.
Alimlər BRCA2 geninin qüsurlu nüsxəsinə görə döş və ya yumurtalıq xərçəngi riski yüksək olan xəstələrə baxıblar. Onlar müəyyən ediblər ki, belə xəstələrin hüceyrələri qlükozanın parçalanması zamanı əmələ gələn metilqlioksalın təsirinə xüsusilə həssasdır. Bu maddə xərçəngin inkişafına kömək edən DNT zədələnməsinə səbəb ola bilər.
BRCA2 geninin qüsurlu nüsxəsi olmayan insanlarda yüksək səviyyəli metilglioksal xərçəng riskini daha da artıra bilər. Bu, tez-tez piylənmə və ya pis qidalanma ilə əlaqəli diabet və ya prediabetli xəstələrdə baş verir. Belə insanlarda alimlər xərçəng riskinin artdığını göstərən biomarkerlər müəyyən ediblər.
Metilglioksal xərçəngin qarşısını alan qoruyucu genləri müvəqqəti olaraq söndürə bilər. Zəif qidalanma və ya nəzarətsiz şəkərli diabetin təkrarlanan epizodları zamanla yığılaraq xəstəliyin riskini artırır.
QAZİLER.AZ