Dünyada onlarla çay növü var, lakin ən populyar ikisi qara və yaşıldır. Onların arasındakı fərq nədir və hansı daha faydalıdır?
Qaziler.az bildirir ki, bu barədə həkim Kris Zavos danışıb. O qeyd edib ki, çay insan sağlamlığına müsbət təsir göstərir. Ancaq həddindən artıq olduqda yan təsirləri ola bilər.
Qara və yaşıl çayın fərqi nədir?
Hər iki növ çay eyni bitkinin yarpaqlarından hazırlanır - Çin kameliyasından. Ancaq emal fərqlidir.
Qara çay hazırlamaq üçün tam fermentləşdirilmiş və ya oksidləşmiş yarpaqları götürmək lazımdır. İçkiyə tünd rəng, daha aydın dad və daha yüksək kofein məzmunu verən budur.
Yaşıl çay fermentasiya və oksidləşmə olmadan minimal emaldan keçmiş yarpaqlardan hazırlanır. Bunun sayəsində içki daha açıq rəngə və daha incə bir dada malikdir. Yaşıl çay da daha az kofein ehtiva edir. Bundan əlavə, içki ürək xəstəlikləri və bəzi xərçəng növləri riskini azaldan bir sıra sağlamlıq faydaları olan antioksidanlarla zəngindir.
Qara və yaşıl çayın ortaq nəyi var?
Hər iki çay növünün tərkibində antioksidan xüsusiyyətlərə malik olan və bədəndəki iltihabı azaltmağa kömək edən faydalı birləşmələr – polifenollar və flavonoidlər var. Bununla belə, birləşmələrin növləri və miqdarı çayın növündən və yarpaqların emalından asılı olaraq dəyişə bilər.
Gündə nə qədər çay içmək olar?
Gündə altı stəkandan çox çay istehlakı həddindən artıq hesab olunur və mənfi nəticələrə səbəb ola bilər. Söhbət içkinin tərkibindəki kofeinin həddindən artıq dozası səbəbindən əsəbilik, baş ağrıları, narahatlıq və yuxusuzluqdan gedir.
Həmçinin, çoxlu miqdarda çay istehlakı şişkinlik, kerosin və ishala səbəb ola bilər. Üstəlik, yüksək katexin tərkibinə görə çay müəyyən xəstəliklərin, yəni böyrək daşlarının, osteoporozun və qaraciyər problemlərinin riskini artıra bilər.
Həkim gündə 3-4 stəkan çay içməyi məsləhət görür.
QAZİLER.AZ