Fri, soğan halqaları və qızardılmış toyuq demensiyanın inkişafına səbəb ola bilər.
Qaziler.az xəbər verir ki, bunu doktor Zuxra Pavlova teleqram kanalında bildirib. Onun sözlərinə görə, “fast food” və restoran yeməkləri üçün xarakterik olan yağ tərkibli məhsulların təkrar istehlakı neyrodegenerasiyanı artırır.
“Siçovullarda aparılan bir araşdırma, işlənmiş yağın təkrar istehlakının neyrodegenerasiyanı artırdığını göstərib. Təsiri bağırsaqlar, qaraciyər və beyin arasındakı əlaqəyə aiddir ki, bu da öz növbəsində müxtəlif fizioloji funksiyalar üçün vacib rol oynayır. Bu əlaqənin pozulması nevroloji pozğunluqlara gətirib çıxarır”, - deyə həkim vurğulayıb.
O əlavə edib ki, emal edilmiş yağın müntəzəm istehlakının mənfi təsirləri hətta laboratoriya siçovullarının növbəti nəslinə də şamil edilib. Bundan əlavə, dərin qızardılmış qidalarda çoxlu trans yağlar və eləcə də digər zərərli birləşmələr var. Onların istehlakı ürək, qan damarları və qaraciyərdə artan stressə səbəb olur.
QAZİLER.AZ