Günümüzün xəstəliyinə çevrilən şəkərli diabet; Bu, qanda qlükoza səviyyəsinin qəfil yüksəlməsi ilə xarakterizə olunan metabolik bir xəstəlikdir. Mədəaltı vəzidən ifraz olunan insulin hormonu orqanizmdə qlükoza mübadiləsini tənzimləyir. Bu hormonun qeyri-kafi ifrazı və ya olmaması diabetə səbəb ola bilər. Mütəxəssislər bu xəstəliyə tutulmamaq üçün 4 qida qrupundan yeyilməməsi gərəkən qidaları sadalayıb.
Hərəkətsizliyin və qida çatışmazlığının yayılması ilə birlikdə xalq arasında şəkərli diabet kimi tanınan şəkərli diabet xəstəliyinə tutulma halları sürətlə artır. Mütəxəssislər bu xəstəlikdən uzaq olmaq üçün yeyilməməsi lazım olan qida qruplarını sadalayıb. Özlərini diabetdən qorumaq istəyənlərin və ailəsində şəkər xəstəliyi olanların heç vaxt yeməməli olduğu qidalar və qida qrupları...
Çağımızın ən çox rast gəlinən xəstəliklərindən biri olan şəkərli diabet günü-gündən artmaqdadır. Sürətlə artan və genetikadan qaynaqlanan şəkərli diabetin əsas günahkarı yalnış qidalanmadır.
Tədqiqatlar göstərib ki, qazlı içkilər, hazır sərinləşdirici içkilər, kartof qızartması və çipslərlə xarakterizə edilən qeyri-adi qida pəhrizi 2-ci tip diabet riskini 70 faiz artırır. Xüsusilə ailəsində şəkər xəstəliyi olan insanlar bu 4 qidadan tamamilə uzaq durmalıdırlar.
AĞ UN, AĞ ŞƏKƏR, AĞ DÜYÜ
Ağ un, ağ şəkər və ağ düyü ilə hazırlanmış karbohidratlar kimi ağır işlənmiş karbohidratlar, sağlam vitamin və minerallardan, həmçinin mühüm kəpəkdən və lifdən təmizlənmiş bütün qidalardır.
Tərkibində yüksək şəkər olan qidalardan məhrum olan kalorilər əsas günahkardır.
Bu qidalar çox asan həzm olunduğu üçün qanda şəkər və insulin səviyyəsinin qəfil artmasına səbəb olur.
Bu qidaların tez-tez istehlakı diabetə səbəb olur. Xüsusilə ailəsində şəkər xəstəliyi olanlar bu qidalardan mümkün olduğu qədər uzaq durmalıdırlar.
QIRMIZI VƏ EMAL EDİLMİŞ ƏTLƏR
Kolbasa, sosiska və delikates ətləri kimi emal edilmiş ətlər yüksək natrium və nitrit səviyyələrinə görə xüsusilə zərərlidir.
İşlənmiş ətlər xərçənglə yanaşı şəkərli diabetə də səbəb ola bilər.
ŞƏKƏRLİ İÇKİLƏR VƏ HAZIR MEYVƏ ŞİRƏLƏRİ
Şəkərin sağlamlığınıza təsirini minimuma endirməyin ən yaxşı yollarından biri meyvə içkiləri də daxil olmaqla şəkərli içkilərin qəbulunu məhdudlaşdırmaqdır.
Həmçinin qəhvə və ya çayınızı şəkər və kremlə doldurmaqdan çəkinin.
DOYMUŞ TRANS YAĞLAR
Sağlam olmayan doymuş və trans yağlar qanda xolesterinin səviyyəsini artırır və yüksək xolesterol diabet üçün əsas risk faktorudur.
Trans yağları qablaşdırılmış bişmiş məmulatlarda və restoranlarda qızardılmış qidalarda, doymuş yağları isə yağlı ət, kərə yağı, tam süd və hazır pendirlərdə tapmaq olar.
QAZİLER.AZ