Soyuqdəymə zamanı bədəninin gücü viral infeksiya ilə mübarizə aparmağa yönəldilmişdir və ağır qida ilə çox yüklənməməlidir.
Qaziler.az bildirir ki, bu barədə Gazeta.Ru-ya rusiyalı həkim Oksana Mixalyeva bildirib.
Onun sözlərinə görə, xəstəlik dövründə orqanizm çoxlu enerji tələb edir, ona görə də xəstə fast food, qəlyanaltılar, qazlı su, yağlı və qızardılmış qidalardan imtina etməlidir, çünki bunlar həzm olunması çətin olan qidalardır.
“İştahınız yoxdursa, intoksikasiyanı (bədənin zərərli maddələrlə zəhərlənməsi-red.) tez bir zamanda azaltmaq üçün içmə rejiminə əməl etməlisiniz. Həmçinin, soyuqdəymə zamanı yemək istəmirsinizsə, sadə karbohidratlar şəklində enerji təmin etməlisiniz, məsələn, giləmeyvə suyu və ya ballı süd - susuzlaşdırma və infeksiya ilə mübarizə aparmaq üçün enerji səviyyəsini saxlamaq baxımından yaxşı seçimdir", - deyib.
Mixalyeva həmçinin qırmızı ətdən, bişmiş məmulatlardan və şirniyyatlardan imtina etməyi, az yağlı toyuq və ya balıq suyu ilə şorbalara, həmçinin ağ toyuq əti, taxıl və bişmiş meyvələrə daha çox üstünlük verməyi məsləhət görür. Bundan əlavə, xəstəlik zamanı kəsmik, fermentləşdirilmiş süd məhsulları və quru çörəkdən hazırlanmış yeməklər yeyə bilərsiniz.
Eyni zamanda, liflə zəngin qidaların istehlakı mədədə ağırlıq və dolğunluq hissi yarada bilər, ona görə də soyuqdəymənin ilk günlərində təzə tərəvəz və çox miqdarda meyvədən imtina etmək daha yaxşıdır. Mixalyeva vurğulayıb ki, yemək sadə və asanlıqla həzm olunmalı və onun emalı daha uzun sürməlidir, məsələn, qaynatmaq, sobada və ya buxarda bişirmək...
QAZİLER.AZ