Temperatur reseptorları dildə istiotlu qidaların qəbulundan məsuldur. Onlar yanan dadı olan kapsaisinə qarşı həssasdırlar.
Güman edilir ki, istiotlu yemək qan dövranının aktivləşdirməsində faydalıdır. Ona görə də soyuqdəymə daha asanlıqla keçir və öskürək zamanı bəlğəmin təmizlənməsinə kömək edir.
Acılı yemək ürək-damar sistemini aktivləşdirərək, qan dövranını sürətləndirərək, toksinləri və artıq mayeni toxumalardan çıxararaq arıqlamağa kömək edir. Ancaq belə yeməklər çox duzlu olmamalıdır, çünki duz şişkinliyi artırır.
Alimlərin fikrincə, istiotlu qidalar əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıran serotonin istehsalına kömək edir.
Amma istiotlu yeməklərin faydaları ilə yanaşı zərərləri də var. Qastrit və ya mədə xorası olan insanlar iltihabı təhrik etməmək üçün onu yeməməlidirlər.
Həmçinin acı yeməkdən sonra mədədə yanma baş verə bilər. Bu, mədə şirəsinin bol ifrazı səbəbindən baş verir.
Mütəxəssislər qeyd ediblər ki, əks göstərişi olmayan şəxs dadlı və istiotlu yeməklər yeməyə davam edə bilər, ancaq yalnız orta səviyyədə...
Firuzə Alimova
QAZİLER.AZ