“Ətirli şamların yandırılması ciddi sağlamlıq problemləri riskini artıra bilər”.
Qaziler.az xəbər verir ki, bunu Macarıstanın Zemmelveys Universitetindən Dr.Tamaş Pandiç bildirib.
Onun sözlərinə görə, ətirli şamdan istifadə miqren, boğaz və gözlərdə qıcıqlanma yaradır, həmçinin tənəffüs yolları xəstəliklərinin inkişaf ehtimalını artırır.
Mütəxəssisin izah etdiyi kimi, ətirli şamlar mövcud xəstəlikləri, xüsusən də astmanı pisləşdirə bilər, çünki yandırıldıqda digər çirkli hissəcikləri buraxırlar. Həkim əlavə edib ki, bəzi şam istehsalçıları süni ətirlərin mənfi təsirindən qaçmaq üçün efir yağlarından istifadə edirlər. Bununla belə, onlar sinir sisteminə zərər verə və ya dərinin qıcıqlanmasına səbəb ola bilərlər.
“Bundan əlavə, bəzi şam markaları pambığı metal kimi başqa materialın ətrafına sarmaqla zəhərli hiss yaradan fitildən istifadə edir. Bu da öz növbəsində ağciyər problemlərinə səbəb ola bilər”, - Pandiç bildirib.
Mütəxəssis bildirib ki, satılan ətirli şamların süni və ya təbii şəkildə hazırlanmasından asılı olmayaraq, orqanizmə yad olan hər bir maddə kimyəvi təhlükə yaradır.
Firuzə Alimova
QAZİLER.AZ