Uzunömürlülük üzrə tədqiqatçı, “National Geographic”in əməkdaşı, jurnalist və prodüser Den Buettner dünyanın ən sağlam səhər yeməyini tapdığına əmin olduğunu bildirərək bunu hər kəslə bölüşüb.
Qaziler.az bu barədə UNİAN-a istinadla xəbər verir.
“Mən 20 ilimi 100 yaşlı insanların yediyi yeməkləri öyrənməyə sərf etdim. Nikoyanın (Kosta-Rika) tənha guşəsində bəlkə də dünyanın ən sağlam səhər yeməyini tapmışam”, - deyə o, bildirib.
Onun sözlərinə görə, yerli sakinlər hər gün saat 04:00-da oyanırlar. Gil sobalarda odun yandırır, qarğıdalı xəmirini odun külü ilə qarışdırır və ondan isti gil boşqablarda tortlar hazırlayırlar. Onlar həmçinin düyü əlavə etməzdən əvvəl təxminən bir saat soğan, qırmızı bibər və yerli göyərti ilə qara lobyanı yavaş-yavaş bişirirlər.
Qarğıdalı tortillalarının aşağı glisemik indeksi olan bütün taxıl kompleks karbohidratlarının əla mənbəyi olduğu qeyd olunur. Odun külü qarğıdalının hüceyrə divarlarını parçalayır, niasini (hüceyrə siqnalı və DNT təmirində rol oynayan B vitamini) hazırlayır və amin turşularını buraxır ki, orqanizm onları udsun.
Qara lobya göyərti ilə eyni piqment antosiyaninləri (antioksidanlar) ehtiva edir. Onlar yoğun bağırsağı təmizləyir, qan təzyiqini aşağı salır və insulini tənzimləyir, həmçinin kalium və B vitaminləri kimi folatlarla zəngindir. Lobyayla düyünün birləşməsi zülal deposudur, yəni bədənəilazım olan bütün amin turşularla təmin edir.
QAZİLER.AZ