Mütəxəssislər soya sousunun insan sağlamlığına necə təsir etdiyini araşdırıblar.
Onların fikrincə, bu məhsul Asiya mətbəxinin ən məşhur inqrediyentlərindən biridir. Müxtəlif yeməklər üçün ədviyyat, marinad və sous kimi istifadə olunur.
Sousun tərkibində səkkiz əvəzolunmaz amin turşusu var. Onlar toxumaların böyüməsi və bədənin normal fəaliyyətini təmin etmək üçün lazımdır.
Bundan əlavə, tərkibində antioksidanlar var. İzoflavonlar və fenolik birləşmələr sərbəst radikallarla mübarizə aparmağa kömək edir və xərçəng, ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldan oksidləşdirici stressin qarşısını alır.
Mikroelementlər: maqnezium, kalium, dəmir və sink - orqanizmin sağlamlığını və normal fəaliyyətini, B vitaminləri isə sinir sisteminin, dərinin və saçın sağlamlığını dəstəkləyir və həzmi yaxşılaşdırır.
Bununla belə, soya sousunun mənfi cəhətləri də var. Məsələn, onun tərkibində çoxlu duz var - orta hesabla bir xörək qaşığında təxminən 900 milliqram natrium var. Bu, ÜST-nin tövsiyə etdiyi gündəlik 2300 milliqram qəbulun təxminən 38%-ni təşkil edir. Belə ki, təxminən 2,5 xörək qaşığı soya sousu yeməklə gündəlik normanı aşmaq olar.
Sousun əsas tərkib hissəsi olan soya, allergiyaya səbəb ola bilər. Ənənəvi sousun tərkibində çox vaxt qlüten və buğda olur. Bu məhsul bəzi insanlar üçün zərərlidir. Alternativ olaraq, bunu qlütensiz sous ilə əvəz etmək olar.
Firuzə Alimova
QAZİLER.AZ