Teflon örtüklü qızartma qablardan istifadənin təhlükələri illər və hətta onilliklər ərzində fəal şəkildə müzakirə olunur. Həkimlər "Sağlam Yaşa!" verilişinin efirində belə yeməklərin insan sağlamlığına və orqan fəaliyyətinə təsirini müzakirə etdi.
Kardioloq Herman Qandelmanın dediyinə görə, yüksək temperaturda perfluorooktan turşusu və ya sulfonatı buraxılır, bu da kanserogen maddələrdir. Bədən bu maddələrə məruz qaldıqda, onlar bədxassəli şişlərin inkişafına səbəb ola bilər.
“Bundan əlavə, əgər qanda bu maddələrin artan konsentrasiyası varsa, o zaman tiroid bezi ilə bağlı problemlərin inkişaf şansı artır və bu vəziyyətdə qadınların hamilə qalması çətinləşir”, - həkim qeyd edib.
Həkim əvvəlki tədqiqatların nəticələrini də misal çəkərək xəbərdarlıq edib ki, teflonla örtülmüş tavalardan düzgün istifadə edilmədikdə (məsələn, həddindən artıq qızdırmadan və ya çatlar olduqda istifadə etməkdən danışırıq) böyrəklərə, sidik kisəsinə, süd vəzilərinə və mədəaltı vəzə zərər verə bilər.
Firuzə Alimova
QAZİLER.AZ