“Pomidorun çoxsaylı faydalı xüsusiyyətlərinə baxmayaraq, bu tərəvəzləri təzə və konservləşdirilmiş formada yemək mədə-bağırsaq traktının və böyrəklərin xəstəlikləri üçün zərərlidir”.
Qaziler.az xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Yelena Solomatina “Beşinci Kanal”a müsahibəsində bildirib. Onun sözlərinə görə, pomidorda müxtəlif turşuların olması həzm sistemi xəstəliklərinin və duz aldatma pozğunluqlarının, xüsusən də gut xəstəliyinin inkişaf riskini daşıyır.
“Pomidor hələ də kifayət qədər turşu tərəvəzdir, buna görə də mədə-bağırsaq traktında, xüsusən kəskin mərhələdə, müxtəlif qastrit, xoralar, pankreatit, qaraciyər xəstəlikləri ilə probleminiz varsa, əlbəttə ki, onları yeməkdən çəkinmək daha yaxşıdır”, - mütəxəssis izah edib.
Bundan əlavə, pomidorun tərkibindəki oksalat turşusunun yüksək olması böyrək xəstəliklərinə, sidik turşusunun yüksək səviyyəsinə, podaqra və buna bağlı oynaq problemləri üçün zərərlidir.
Konservləşdirilmiş pomidorda çox miqdarda olan duz və sirkə mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri, həmçinin ürək və qan damarları ilə bağlı problemlər üçün əks göstərişdir.
“Duz mayeni özündə saxlayır. Ürək-damar xəstəliklərindən, hipertoniyadan, ödemdən əziyyət çəkən insanlar da təbii ki, belə pomidorlardan uzaq dursalar və ya çox az miqdarda yesələr, daha yaxşı olar”, - diyetoloq vurğulayıb.
Firuzə Alimova
QAZİLER.AZ