Rusiyalı dietoloq Meşeryakova deyir ki, şəkərli diabet və diabeə meylli xəstələrin dondurmadan imtina etməsi daha yaxşıdır.
Qaziler.az-ın məlumatına görə, qidalanma mütəxəssisi, ekspert Tatyana Meşçeryakova "İzvestiya"ya dondurmanın nə üçün təhlükəli ola biləcəyini və kimin onun istehlakını məhdudlaşdırmalı və ya məhsuldan tamamilə imtina etməli olduğunu söyləyib.
Əvvəlcə həkim qeyd etdi ki, klassik dondurmanın tərkibində yüksək miqdarda şəkər və yağ olduğuna görə yüksək kalorili desert hesab edilir.
“Ona görə də onun istifadəsi həddindən artıq çəkili insanlar, metabolik prosesləri pozulmuş insanlar, həmçinin insulin müqaviməti olan insanlar üçün məhdudlaşdırılmalıdır. İnsanın şəkərli diabet və ya prediabet diaqnozu varsa, dondurmadan imtina etmək daha yaxşıdır. Bu xüsusilə mürəbbə, karamel və ya şokoladla doldurulmuş dondurmaya aiddir”, - Meşeryakova əlavə edib.
Dietoloq xəbərdarlıq edib ki, istidə dondurma yüksək temperatur fərqinə görə boğaz ağrılarına və digər boğaz xəstəliklərinə səbəb ola bilər: bu desert çənəaltı və palatin badamcıqları soyudur ki, bu da immunitetin aşağı olan adamlar üçün xoşagəlməz nəticələrə gətirib çıxara bilər.
“Uşaqlara gəldikdə, dondurmanın bir az əriyənə qədər gözləmək tövsiyə olunur - bu, onun temperaturunun -20 dərəcədən 0 dərəcəyə və daha yuxarı qalxması deməkdir. Yeri gəlmişkən, bu təsir qaymaqlı dondurma üçün süd və ya şərbətdən daha azdır - yağlar kontrast effektini yumşaldır" , -deyə dietoloq vurğulayıb.
QAZİLER.AZ