“Dadlandırıcı aspartam xərçəngə səbəb ola bilən kanserogendir, lakin yalnız aspartama görə xərçəngə tutulmaq mümkün deyil”.
Qaziler.az xəbər verir ki, bunu onkoloq, tibb elmləri namizədi Yevgeni Çeremuşkin deyib. O izah edib ki, çox şey tatlandırıcının miqdarından və əlaqəli amillərdən asılıdır.
“Potensial olaraq, aspartam kanserogen ola bilər, lakin çox şey dozadan və bir sıra əlaqəli amillərdən asılıdır. Məsələn, spirt də kanserogen ola bilər, lakin alkoqolun tərkibində tatlandırıcının olması deyil, asılılıq səbəbindən qaraciyər xərçənginə tutulma ehtimalı daha yüksəkdir. Təbii ki, normaya əməl olunarsa, bu, sağlamlıq üçün güclü risklər daşımır”, - Çeremuşkin bildirib.
O əlavə edib ki, aspartam başqa bir dadlandırıcı ilə əvəz edilə bilər. Bundan əlavə, aspartam şəkərdən çox az şirindir, ona görə də onu sadəcə yeməklərə əlavə edə bilərsiniz.
QAZİLER.AZ