Dietoloq-terapevtin açıqlaması
Çoxumuzun " çay göbələyi" kimi tanıdığımız kombuça və ya "kombuca", qara və ya yaşıl çay, şəkər, bakteriya və maya simbiotik mədəniyyətinin fermentasiyası ilə əldə edilən bir içkidir. Faydalı xüsusiyyətlərə malikdir, lakin bəzi hallarda təhlükəli ola bilər. Bu haqda dietoloq-terapevt Olqa Luşnikova məlumat verib.
"Evdə patogen mikroorqanizmlərin daxil olması və həddindən artıq çoxalması təhlükəsi var. Belə bir içkinin istifadəsi (həmçinin çox uzun fermentasiya müddəti olan kombuça) sağlamlıq üçün təhlükəli ola bilər, ciddi zəhərlənməyə, ağır qaraciyər və böyrək çatışmazlığının inkişafına səbəb ola bilər"- deyə həkim xəbərdarlıq edir.
Olga Luşnikova izah edir ki, qastrit, qastroduodenit, mədə və onikibarmaq bağırsağın peptik xorası xəstəliyindən əziyyət çəkənlərə, həmçinin xlor turşusunun əmələ gəlməsinin artması, həmçinin gut və komponentlərə fərdi dözümsüzlük ilə müşayiət olunan insanlara kombuça içmək olmaz.
Həmçinin, dietoloq-terapevt hamilə və laktasiya edən qadınlara, azyaşlı uşaqlara, immun sistemi zəif olan insanlara kombuçadan istifadə etməyi məsləhət görmür.
Xatırladaq ki, əvvəllər dietoloqlar kombuçanın qeyri-aşkar faydaları haqda məlumat verirdilər. Kombuça insanların sevimli içkisinə çevrilmişdi. Ümid edirik ki, bundan sonra insanlar daha ehtiyatlı və tədbirli davranaraq öz sağlamlıqlarının qeydinə qalacaqlar.
QAZİLER.AZ