ABŞ universitetlərinin birinin tədqiqatçıları “fast food” məhsulları təkcə dişlərə və bədənə deyil, həm də beyinə təsir edir.
Qaziler.az bildirir ki, bu haqda “The Daily Mail” xəbər verir.
Qızardılmış və ya işlənmiş qidalardan yağ turşularının istehlakı iştahı idarə etmək qabiliyyətini itirən beyinə zərərli siqnallar göndərir. Xüsusilə, fast food beyninizin nə qədər yediyinizi bildirmə qabiliyyətinə təsir edir, yəni aclıq hiss etməyə davam edəcəksiniz.
Oreqon ştatı universitetindən Cin Bouman hesab edir: "Artıq aydındır ki, trans-yağlar dişlərlə yanaşı, beyin üçün də zərərlidir".
Trans yağ turşuları həzm edilməsi çətin olan doymamış yağların bilindiyi addır. Xarici jurnalistlər bildirirlər ki, əksər hallarda tərkibində belə maddələr olan preparatları müəyyən etmək çətin olur.
Bu turşular ürək xəstəliyi, yüksək xolesterin, piylənmə və hətta diabet kimi çoxsaylı problemlərə səbəb ola bilər.
Trans yağlar kartof qızartması və ya fast fooddan əlavə bəzi peçenye və krekerlərdə, həmçinin mikrodalğalı popkornda da olur.
QAZİLER.AZ