Həkim spirtli içki ilə kabab yeyərkən pankreatit riski barədə xəbərdarlıq edib

Həkim spirtli içki ilə kabab yeyərkən pankreatit riski barədə xəbərdarlıq edib backend

Spirt və kabab birləşməsi kəskin pankreatitə səbəb ola bilər.

Qaziler.az bildirir ki, odda qızardılmış ət özlüyündə sağlam qida deyil, çünki bu bişirmə üsulu ilə tərkibində çoxlu kanserogenlər meydana çıxır.

Qastroenteroloq və qidalanma mütəxəssisi Natalya Panina xəbərdarlıq edir ki, spirtli içki ilə birlikdə kabab hətta kəskin pankreatitə - mədəaltı vəzinin iltihabına səbəb ola bilər.

“Belə ətin spirtlə birləşdirilməsi təhlükəli ola bilər, çünki 50-80 q saf etanol istehlak edildikdə baş verə biləcək kəskin pankreatitin potensial riski var. Bu, məsələn, 150 ml araq, 1 litrdən bir qədər çox pivə, yarım şüşə şərabdır. Doza nə qədər çox olarsa, xəstəliyin inkişaf riski də bir o qədər çox olar”, - deyə “Gazeta.Ru” mütəxəssisin sözlərindən sitat gətirir.

Qastroenteroloq izah edib ki, alkoqol mədəaltı vəziyə qan tədarükünü pozur və həmçinin sfinkterlərin spazmına səbəb olur, bu vəzi və öd kisəsi onun vasitəsilə fermentlər və öd ifraz edir. Onların aktiv şəkildə sərbəst buraxılması yağlı qızardılmış ətin qəbuluna cavab olaraq baş verir.

“Belə şəraitdə mədəaltı vəzi hüceyrələrinin özündə zədələnmə baş verir. İltihab və hətta orqanın nekrozu inkişaf edir "dedi Panina.

O əlavə edib ki, belə halların qarşısını almaq üçün kababı spirtli içkilərlə qəbul edərkən normaya riayət etmək vacibdir. Ətlə birlikdə ən zərərlisi qazlı spirt - şampan və ya pivə, həmçinin qarışıq içkilər və çoxlu şəkərli spirt - gücləndirilmiş şərablardır.

QAZİLER.AZ

Diaspora